Pécsvárad
11°C
Helyenként felhős
Helyenként felhős
 

Ispotály

 

A VÁR ISPOTÁLYÁBAN SOKAT TEHET TESTI-LELKI EGÉSZSÉGÉÉRT!

 

Az ispotály szó a keresztény ókortól kezdődően olyan intézményt jelölt, amelyet rászorulók (idegenek, zarándokok, betegek, szegények) gondozására tartanak fönn, a vendég iránti szeretet címén. Általában egyetlen teremben fogadta a gyógyítást, ellátást igénylőket. Az ispotályok később, a 18-19. századtól a kórházak, valamint a különféle jótékony intézmények formájában éltek tovább.

A pécsváradi Szent Benedek-rendi apátságot Szent István király 1015-ben alapította – így tehát ez az egyik legkorábbi bencés apátság. Mivel a szerzetesek itt már a kezdetektől foglalkoztak gyógyítással, a hely a magyar gyógyászat és gyógyszerészet bölcsőjeként is ismert. Az ispotály tevékenysége később mind jobban kiteljesedett, s bár a kolostor 1158-ban a lángok martalékává vált, három évvel később már az újjáépült ispotály tevékenységéről is írnak a krónikák. Ápolószemélyzet, fürdőkúra, kőkádak vizébe áztatott gyógynövények – ez mind a terápiához tartozhatott Pécsváradon.

 

Sókamra

A sóterápiát, a sókamra használatát a következő problémák megelőzésére és kezelésére ajánljuk:  

 - megfázás, köhögés, légcsőhurut, hörghurut, arcüreggyulladás, fülgyulladás, hangszálgyulladás, asztma, allergia, ekcéma, pikkelysömör, krupp

A sókamra használatát egészséges embereknek azért is ajánljuk, mert:

- erősíti az immunrendszert,

- fokozza a teherbíróképességet,

- segíti a szmog, illetve a dohányfüst által a tüdőbe kerülő szennyeződések tisztulását.

 

 

 

  Sóterápia egészségügyi hatásai:

A terápia során a sós levegőben lévő nátriumionok a belégzéskor olyan helyekre is eljutnak a szervezetben, ahol a baktériumok és az apró porszemcsék telepednek meg. Ezeket nem lehet eltávolítani a testből, ám a sós levegő képes lekötni őket, így a felköhögött váladék révén ki tudnak ürülni. A belélegzett só lényegében oldószerként funkcionál és magához vonzza a szennyeződéseket. Természetes antibakteriális hatásával elsősorban a tüdő, a légutak, és a hörgők tisztításában eredményes.

Nem javasolt a sóterápia a következő betegségek esetén:

- kezeletlen magas vérnyomás

- fertőző megbetegedések

- krónikus tüdőbetegségek

- szívelégtelenség

- lázas állapot

 

Illatkamra

A szobahőmérsékletű kamrában gyógynövények (szárított és friss), valamint különböző illóolajok párologtatásával relaxáló vagy éppen frissítő hatása lehet a kellemes pihenésnek. Megfázásos időszakban megfelelő gyógynövényekkel tisztítani lehet a légutakat, könnyíteni a légzést, oldani a nyákot. Gyógyteák fogyasztása fokozza a hatást.

 

Árak:

1 alkalom só- és illatkamra-használat (max. 60 perc): 500,-

10 alkalmas bérlet: 4.500,-

6 éven aluliak, diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal és pécsváradi lakcímmel rendelkezők kedvezményes áron vehetik igénybe a szolgáltatást:

1 alkalom só- és illatkamra-használat (max. 60 perc): 400,-

10 alkalmas bérlet: 3.500,-

Térkép

 

7720 Pécsvárad, Vár u. 45.
Telefon: +36 72 671 235
Mobil: +36 30 387 8435
E-mail: info@pecsvaradivar.hu

Vendégkönyv

Tovább

Hírlevél feliratkozás

Ha feliratkozik hírlevelünkre, az elsők között értesülhet a város legfrissebb híreiről, programjairól!

A feliratkozáskor megadott adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél részére semmilyen körülmények között sem adjuk át, a feliratkozás bármikor megszüntethető, bármely elektronikus levél alján lévő leiratkozási linkre való kattintással.

Szuper Szállás - István Király Szálló Pécsvárad