Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website
 

Samu Géza Múzeum és Iskolatörténeti Kiállítás

Samu Géza Múzeum

A Samu Géza Múzeum Pécsváradon az Iskola u. 2. szám alatt található.

Az emeleten Samu Géza maradandó élményt garantáló, különleges világa tárul az érdeklődők szeme elé. A Munkácsy-díjas szobrászművész a 20. századi magyar szobrászat egyik legjelentősebb alkotója. 1947-ben született, pályafutása pedig az 1970-es évek elején indult. Főként fával, de amellett vassal, kővel és csonttal is dolgozott; munkáihoz ráadásul egyéb anyagokat és eszközöket, például növényi magvakat és madártollat is felhasznált. Alkotásaiban a népi tárgykultúra pusztulófélben lévő kellékeit, a paraszti lét mindennapi használati eszközeit, tárgyait idézte meg, fogalmazta újra.  Bálványaiba, bábfigurákra emlékeztető műveibe népmesei, balladai elemeket épített. Kritikusai szerint a szobraiból elementáris erő sugárzik, hangvétele pedig egyéni, mással nem rokonítható.

Samu Gézát a Pécsváradon alkotó szobrászművészhez, Kígyós Sándorhoz fűződő barátsága kötötte a Zengő lábánál fekvő kisvároshoz. Mikor – mindössze 42 évesen – elhunyt, hagyatékát, szobrainak nagy részét a felesége adományozta Pécsváradnak, ahol azok állandó kiállításként a régi iskola szépen felújított épületében kaptak helyet.

Samu Géza emlékoldal

Samu Géza emlékoldal a facebook-on

Samu Géza múzeum a facebook-on

 

Iskolatörténeti kiállítás

Az egykori katolikus iskolában ma múzeum és iskolatörténeti kiállítás működik.

Az épület az 1990-es évek derekáig iskolaként működött, ám ma már csak az egykori tanítólakásban, majd később tanári szobában berendezett tanterem idézi fel a régi korok kisdiákjainak mindennapjait. Az osztályterembe lépve a látogató a 1930-as évekbe csöppen, s feltárul előtte, hogy milyen körülmények között, milyen eszközökkel, milyen tankönyvekkel folyt akkoriban az oktatás. A ma gyermekei örömmel ülnek a régi padokba, és nagy élvezettel dolgoznak végig egy-egy órát a régi iskola szokásai szerint.

 

A 2000 óta működő létesítmény nem túl ismert, de igen egyedi és értékes múzeum. Maga az épület is gyönyörű: 1823-ban épült a katolikus plébánia, a paplak mellett. Pécsváradon minden felekezetnek (katolikus, református, zsidó és ortodox) saját temploma és saját iskolája volt.

 

Elérhetőségek:
Cím: 7720 Pécsvárad, Iskola utca 2.
Telefon: +36 72 671 235
Mobil: +36 30 387 8435
Email: info@pecsvaradivar.hu

Térkép

 

7720 Pécsvárad, Vár u. 45.
Telefon: +36 72 671 235
Mobil: +36 30 387 8435
E-mail: info@pecsvaradivar.hu

Vendégkönyv

Tovább

Hírlevél feliratkozás

Ha feliratkozik hírlevelünkre, az elsők között értesülhet a város legfrissebb híreiről, programjairól!

A feliratkozáskor megadott adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél részére semmilyen körülmények között sem adjuk át, a feliratkozás bármikor megszüntethető, bármely elektronikus levél alján lévő leiratkozási linkre való kattintással.