Pécsvárad
19°C
Derült
Derült
 

Programok

CSALÁDI ÉS GYEREKNAPOK RÉSZLETES PROGRAMKÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Rendszeres programjaink:

Pécsvárad műemlékekben, idegenforgalmi nevezetességekben gazdag város. Mai képe is érzékelteti a hajdani királyi alapítású egyházi központ méltóságát. Ezt a több évszázados képet alapjaiban határozza meg a Zengő előterében magasodó katolikus templom és a vár. Azok körül és azok lábánál húzódik a városka, módosabb polgárházakkal és egyszerűbb portákkal, de mindenütt sok kerttel, virággal, gyümölcsössel. Legértékesebb része a felsőváros, amely az országban egyedülálló módon őrzi az Árpád-kori településszerkezetet: girbegurba utcák, lépcsősorok, rendszertelenül álló, apró házak… Az alsóváros, a mai városközpont a 18-19. század fordulóján alakult ki.

A város és a vár évről évre népszerű programoknak ad otthont:

Családi és gyereknapok

 

A Pécsváradi Élményvár legfontosabb vendégei a fiatalok, gyerekek, családok: a helyben élő hagyományok, a kulturális és történelmi örökség átadását, élményszerű megismertetését tekintjük legfőbb feladatunknak. Egész évben számos rendezvénnyel várjuk vendégeinket, akik gazdag programajánlatból is válogathatnak, melynek egyes elemeit nemcsak az osztálykirándulásra érkező csoportoknak, de akár egy-egy családnak, baráti táraságnak is szívesen megrendezzük. Kézműveskedés, mesés kakaódélután, a Zengő-hódításhoz hazavihető hátizsákba csomagolt elemózsia, lovasíjász-bemutató, önálló, kalandos városfelfedezés, 1930-as évekbeli tanóra, üzemlátogatás, bencés kalandjáték, és még hosszan sorolhatnák, hogy mi minden szerepel a kínálatunkban! Válogassanak kedvükre!

 

Hőspróbák

Egy játék, amelynek egyik helyszíne a pécsváradi vár: „A dél-dunántúli várak és kastélyok történelmi hőseik utódait keresik, kalandos megmérettetésre hívják az ország ifjait. Ügyességüket és kitartásukat most igazi hőspróbákon bizonyíthatják a jelöltek, vitézurak és várkisasszonyok, akik minden várban annak történelmi hősével azonosulhatnak, az ő kalandjukat élhetik újra. Állj ki 10 próbatételt és hozd el a Szent Koronát Asztrik apáttal István királynak!”.

Íjászat

A pécsváradi vár jelenlegi felújításának részeként a várudvar nyugati oldalán egy íjászpályát is kialakítanak. A fejlesztés célja az, hogy a látogatók megtekinthessék és ki is próbálhassák ezt a hagyományos vadászati és sporttevékenységet. A pályán egyszerre többen is lőállást választhatnak – még a legfiatalabbak is, mivel felnőtt-, ifjúsági és gyermekíjak (és az azokhoz tartozó kiegészítők: nyílvesszők, vesszőtáblák, céltáblák) egyaránt a vállalkozókedvűek rendelkezésére állnak.

 

Leányvásár

Az 1966 óta rendszeresen, minden esztendő októberében megrendezett Pécsváradi Leányvásár abból a szokásból ered, hogy a szomszédos Zengővárkony és Pécsvárad református magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően, az október 18-ához legközelebbi hétvégén mindig találkoztak. Egyfajta ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelemébresztő alkalom, mikoris mindenki találhatott magához való párt. Az első este nagy bállal zárult, másnap pedig a pécsváradi vásárban a fiatalok megvehették azokat a mézeskalács szíveket, melyeken rajta szerepeltek a szerelmi vallomások – s kimondani így már nem is kellett azokat. Ezt a játékos, kedves ünnepet nevezték el leányvásárnak, amely most már évről évre gazdag programmal csábítja a látogatókat a településre: hagyományőrző népi együttesek seregszemléje, menettánc, gálaműsor, népművészeti kirakodóvásár egyaránt megtekinthetők ilyenkor a város központjában.

A Pécsváradi Leányvásárról bővebben ITT olvashat.

Szent György Napok

Pécsvárad városának védőszentje Szent György. A sárkányt legyőző lovag látható a város címerében is, melyhez a főtéren álló Szentháromság-szobor oltárképe szolgált mintául. A szent előtti tisztelgésül minden esztendő áprilisában, a György naphoz legközelebb eső hétvégén megrendezik a Szent György Napokat, amely három nagyszabású eseményt foglal magában: a Szent György Napi Borversenyt és Borbált, a regionális, ill. országos Ifjúsági Fúvószenekari Találkozót, vasárnap pedig minden városlakó a várkertben ünnepli a Város Napját főzéssel, elsősorban helyi fellépők műsorából összeállított színpadi programmal, sőt az utóbbi években immár a Várad Futással is.

Szent István Napok

A minden esztendő augusztusában sorra kerülő eseménysorozat a település önkormányzatának, intézményeinek és civil szervezeteinek összefogásával valósul meg. Az előzménye az, hogy 1969-ben a pécsváradiak hosszas vita után engedélyt kaptak arra, hogy első királyunknak, a váralapító Szent Istvánnak szobrot állítsanak: Borsos Miklós alkotása a várkapun belül kaphatott helyet. A helyiek e szobornál minden évben megemlékeztek Szent Istvánról, eleinte zárt kapuk mögött, csendesen, majd egyre nagyobb nyilvánosság mellett. A 80-as évektől kezdetben a Nagyboldogasszony-templom búcsúja, augusztus 15. és Szent István ünnepe, augusztus 20. közötti napokat töltötték meg színes kulturális programmal. Ebből fejlődött a 2000-es évekre egész hónapot betöltő fesztivállá a Szent István Napok. Gazdag programkínálatában a kiállításoktól a népünnepélyig, a (vár)színházi előadásoktól a néptánc-bemutatókig, a komoly- és könnyűzenei koncertektől a gyermeknapig minden érdeklődő megtalálhatja a kedvére valót.

Kapcsolódó galéria

Térkép

 

7720 Pécsvárad, Vár u. 45.
Telefon: +36 72 671 235
Mobil: +36 30 387 8435
E-mail: info@pecsvaradivar.hu

Vendégkönyv

Tovább

Hírlevél feliratkozás

Ha feliratkozik hírlevelünkre, az elsők között értesülhet a város legfrissebb híreiről, programjairól!

A feliratkozáskor megadott adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél részére semmilyen körülmények között sem adjuk át, a feliratkozás bármikor megszüntethető, bármely elektronikus levél alján lévő leiratkozási linkre való kattintással.

Szuper Szállás - István Király Szálló Pécsvárad